Nu var det glassens tur





Vad ska man säga...
Fruktansvärd, fy, äckligt a dessa ord räcker inte. Vad håller marknaderna på med, vi betalar ändå pengar på det vi vill köpa varför inte vara ärliga från första början och berätta vad olika produkter innehåller, så att vi kan göra säkrare val. Tydliggör ingredienserna så att man är medveten om vad man köper och vad de innehåller då kan man ta eget beslut, vill man by it så gör det då med eget samvete. Det är viktigt att marknaden tydliggör varornas innehåll så att man vet vad de innehåller.



Jordgubb, choklad och tropisk frukt – i glassfrysen flockas smakerna.
Men i glassarna finns också gris, alger och löss.
– Vi försöker minimera antalet ingredienser, alla ska ha en funktion, säger Rolf Frid, vd för Sia glass.

Få saker hör sommaren till så mycket som pinn- och strutglass.
Att sitta i solen och låta sig smakberusas av sval vanilj, fruktiga bärsmaker och löss.
Vänta, löss?
Faktum är att det i våra glassar döljer sig en rad underliga ingredienser, allt från just löss till härligt slemmiga brunalger.
– Allt som finns i våra glassar fyller en funktion, säger Rolf Frid.
”Lusen är bra”
En lus används som rött färgmedel, en annan för att skapa glansig yta på glassar.
– Lusen är en bra och naturlig ingrediens, mycket bättre än att använda en kemikalieprodukt. Vi har fått bort nästan alla onaturliga färger, säger Rolf Frid.
I GB:s glassar finns också ett stort antal tillsatser, något fler per glass än i Sias glassar.
– Tillsatserna är nödvändiga för att glassen ska kunna tillverkas industriellt samt att den ska kunna transporteras och hålla en bra kvalitet, skriver Sandhya Forselius, kommunikatör på Unilever, som sköter GB:s presskontakt.
I kategorin underliga ingredienser hamnar också svinsvål. GB:s glass ”Haribo Push Up” innehåller gelatin som kommer från fläsksvål.
Redovisar allt
Någon speciell märkning för att uppmärksamma kunderna på glassens djuriska innehåll är dock inte aktuell.
– Vi redovisar alla ingredienser på förpackningen och tillämpar inte en egen märkning för särskilda målgrupper som till exempel vegetarianer, skriver Sandhya Forselius.
Sias glass ”Columbus” innehåller palmolja. Produktionen av oljan anses bidra till skövling av regnskog. Sia kräver att deras leverantörer använder miljöcertifierad palmolja.
– Men ibland kan det var vara omöjligt att få igenom kravet, om palmoljan är en liten del av en större produkt som vi får till oss, säger Rolf Frid.


Fakta
Underliga tillsatser i sommarglassen
Gelatin
Till de gummibjörnar som finns i ”Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb” från GB. Gelatin görs av svinsvål, alternativt av nötkött.
E 407/Karragenan
Ett stabiliseringsmedel som framställs ur en sorts rödalg. WHO rekommenderar inte användning i barnmat. Finns i ett stort antal av både Sias och GB:s glassar.
E 901/Bivax
Ytbehandlingsmedel. Används för att ge glans åt gummibjörn¬arna.
Görs av bivaxkakor. Finns i: ”Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb”.
Brännässla
Plantkoncentrat från nässlorna används i gummibjörnarna för smaksättning. Finns i: ”Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb”.
E 120/Karmin
Färgämne som ger röd färg. Utvinns av torkade honor av kochenillsköldlusen. Finns i: ”Godisbåt” och ”Lilla Anna” från Sia.
Palmolja
Ingrediens i Sias glass ”Columbus”. Palm¬olja kommer från oljepalmen. Användningen är kritiserad då avverkningen av oljepalmer bland annat hotar orangutanger. Miljöcertifierad palmolja finns.
E 951/aspartam
Syntetiskt sötningsmedel, 200 gånger sötare än vanligt socker. Aspartam är ett omdiskuterat ämne, det har tidigare förekommit cancervarningar. Finns i ”Calippo Shots” från GB.
E 904/shellack
Ytbehandlingsmedel som görs av sekret från den indiska lacksköldlusen. Finns i: ”Cornetto Enigma Popcorn”, ”Magnum No2: Loving Kiss – Meringue et fruits rouges” från GB.
E 400/alginsyra
Förtjockningsmedel som framställs ur brunalger. Finns i: ”Cornetto Classico” från GB.
E 162/rödbetsrött
Färgämne från rödbetor som ger röd färg. Finns i: ”Hallon Saltlakrits”, ”Oatly Jordgubbspinne”, ”Solstråle” och ”Hilda” från Sia.
E 410 & E 412/Fruktkärnmjök och Guarkärnmjöl
Framställs ur frön från johannesbrödträdet respektive guarväxten. Båda kan ge allergiska reaktioner om man är överkänslig mot ärtor, bönor eller jordnötter. Finns i: i princip alla glass¬ar från både GB och Sia.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback