Näringslära

Att gå ner i vikt tycks ha blivit ett kamp för många människor, vissa förlorar kampen och vissa har lyckats vinna över den. Oavsett om vi vinner eller förlorar är det bra och lära sig hur man ökar sin ämnesomsättning med sex enkla förändringar i levnadssättet. Om du kan påskynda din ämnesomsättning kommer kroppen att förbruka mer kalorier och du kommer att få en normal BMI värde. Det finns inga hemligheter med dessa sex steg. De är enkla att utföra om du är motiverad att gå ner i vikt och ta tillbaka kontrollen över din kropp. Med ämnesomsättningen (metabolismen) menas kroppens totala energiförbrukning. Ämnesomsättning påverkas av mängden fett och muskler som vi bär på oss, hur aktiva vi är, kön och åldern.

1. Sover du tillräckligt? Det finns två anledningar till att sova ordentligt, den första är att många studier har visat att människor som får 8 timmar eller mer sömn per natt har en högre ämnesomsättning än de som får mindre sömn. Det andra skälet är att en person som har fått tillräckligt med sömn har en inverkan på det dagliga energi nivåer. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer du antagligen att äta mer under dagen för att försöka kompensera bristen på energi.

2. Rör på dig: Vår stilla sittande livsstil är en av de största problemen som kroppen har för metabolismen. Leta efter sätt att införliva mer aktivitet och rörelse, ta en promenad på lunchen, använda trapporna i stället för hissen och inte parkera på den plats som ligger närmast den byggnad där du arbetar. Tänk på att alla rörelse räknas och kommer att bränna kalorier. Ett tips kan vara att börja med att styrketräna eftersom i styrketräning bygger man muskler och det innebär att, ju mer muskler vi har, desto högre är vår ämnesomsättning.

3. Protein: Att äta tillräckligt med protein stabiliserar insulin nivån, som har en stor inverkan på hur din ämnesomsättning blir.

4. Bra kost: Det hälsosamma maten ökar på metabolismen. Din kropp behöver näringsrik kost med fibrer. Anledningen till detta är enkel, kroppen måste lägga mer energi till att utvinna alla näringsämnen från dessa livsmedel som det behöver för att fungera bra.

5. Ät Oftare: Detta betyder inte att äta allt onyttigt som sötsaker, under hela dagen. Om du äter 5 eller 6 måltider inklusive mellanmål under dagen kommer du du att ha mer energi och håller dig borta från sötsaker. Hoppar över måltider är ett stort misstag eftersom det faktiskt kanorsaka att din ämnesomsättning bromsas.

6. Undvik alkoholen: Alkoholen bromsar ner ämnesomsättningen, på grund av att din kropp måste bryta ner alkoholen innan den bryter ner kalorierna i maten.

Genom att lära sig om hur man ökar sin ämnesomsättning, kan man starta kroppen fettförbrännings motorn. Det bästa är att allt detta är saker du kan göra under dagen och de kräver inga speciella utrustning eller dyra kosttillskott.


Studier visar att barn som äter frukost hemma är bättre i skolan än barn som antingen hoppar över eller slarvar med frukosten. Som vuxen kan man känna sig pigg och prestera bra på jobbet om man börjar dagen med en bra och näringsrikt frukost.

Att hoppa över frukost är ett sätt för flesta att gå ner i vikt vilket är inte den rätta vägen, kroppen behöver mat när vi går upp på morgonen, energi förrådet behöver fyllas på nytt för att vi ska orka med jobbet eller skolan, hoppar man över frukost eller slarvar man med det, finns det risk att man går omkring och små äter onyttiga livsmedel som choklad, en kaka eller annat onyttigt fram till lunch.
Planera för din frukost och undvik att börja dagen med en tom mage.


Man bör undvika:

- Vitt bröd.

- Sötade flingor.

- Kakor.

- Våfflor.



En bra frukost ska innehålla näringsämnen som proteiner och kolhydrater, minska på intaget av onyttigt fett som kan få dig att känna trötthet. Variation är bra, testa på olika typer av bröd och pålägg. Ägg är en bra livsmedel som innehåller proteiner, vitaminer och mineraler därför borde du ha den på menyn.

En riktigt bra frukost ska även innehålla frukt eller grönsaker, antigen som pålägg eller i din hemgjorda muslin.





Frukost


Efter att ha brutit nattens fasta med en gott och nyttigt frukost och har varit duktiga och ätit en liten mellanmål, är lunchen i tur och kroppen är i behov av påfyllning igen. Välj en talrik med bra innehåll, grönsaker, proteiner och kolhydrater ska få plats på talriken. Många hoppar över lunch för att hinna med ett mötte eller vill jobba mer för att hinna ikapp tiden de har förlorat, och kanske i bästa fall tar något snabbt tex. en choklad bit eller något annat med socker som lunch, mycket fel, jag kan förstå att man inte kan lägga hela 40 minuter på lunch varje dag och det kommer dagar som man borde lägga mer tid på jobbet men det bästa är att varva ner och ta åtminstone 20 minuter till lunch och få i sig något som ger kroppen de viktiga näringsämnena som den behöver, gör aldrig det misstaget att slå ihop lunch och middag eller frukost och lunch.

När man kommer hem efter jobbet är det dags att laga middagen och här har du hela friheten att välja vad du ska äta och vilka produkter du ska använda i din middag, precis som lunch gäller här också talrik modellen med grönsaker, proteiner och kolhydrater, välj färska råvaror och undvik halvfabrikat så mycket som det går.

Vill du gå ner i vikt och tycker att hoppa över middagen hjälper med detta, har du mycket fel och kom ihåg att kroppen är smart och kommer att bromsa förbränningen för att behålla fettet, välj därför en riktigt bra sallad med en bra protein källa som fisk eller fågel, och minska på kollhydraten och onyttiga fettet som kan göra dig fet.

Middag är kroppens sista riktiga påfyllning innan vi går till säng, det är under sömnen som kroppen återhämtar sig, har du fått i dig en riktigt näringsrikt middag kan du blunda och sova och låta kroppen skötta sitt jobb som tex. bygga muskler, men har du slarvat med middagen, borde du tänka över detta och börja göra något åt det.

Det är alltid bra att äta en liten måltid mellan huvudmåltiderna, en till tre gånger om dagen ska man ta mellanmål för att undvika gå runt hungrig, samtidigt har man fått näring och energi som kan hålla dig glad, mellanmålen behöver inte vara stor så att du tappar aptiten för nästa måltid, den ska kunna ge dig energi tills det är dags igen för en riktigt måltid.

Tips på bra mellanmål är, frukt som en banan, grönsaker som en morot och nötter som innehåller både proteiner och nyttigt fett.

Undvik sötsaker som kan ge dig snabb energi för tillfället.

























Motionsträning: Vi människor behöver att röra på oss minst 20 till 30 minuter dagligen, det kan vara en 20 minuters promenad eller att gå ut och springa, det som är viktigt är själva rörelsen, vi är inte byggda att sitta i en kontor framför en dator åtta timmar om dagen och trycka ner på knappar eller svara i telefon, nej våra förfäder har varit aktiva jägare och fick ta långa sträckor för att hitta mat, idag behöver vi inte jaga med pil och båge för att skaffa oss mat, idag räcker det att man går in i en livsmedelsbutik och letar efter den man vill ha, trots att sortimentet i vissa affärer är dåliga kan man ändå hitta något som passar till kvällens middag, tänk på att vår kropp har samma genetiska koder som våran förfäders och den är fortfarande i behov av rörelse och motion. Idag finns många olika metoder för träning, titta bara på utbudet som finna i en gym, aerobics, spinning, jogga, pilats osv. bara för att nämna några, olika bollspel som handboll, tennis och för den som vill lära sig något självförsvar på köpet finns det kampsportar som Karate. Kontinuerlig konditions träning har många fördelar för kroppen, här är några punkter: • Kroppen blir starkare och smidigare. • Förstärker skelettet. • Ett friskare och starkare hjärta och risken för hjärt och kärlsjukdomar minskar. • Mer ork för att utföra jobbet och även andra dagliga arbetet. • Ökar din ämnesomsättning och därmed ökar kroppens fettförbränning. • Bättre sömn. • Förbättring av immunförsvaret. Om du tycker att det träningsform du håller på med är tråkigt eller om det känns tungt och komma till träningen, är kanske dags att byta till något annat, var inte rädd att prova något nytt det finns mycket och upptäcka. Styrketräning: Med styrketräning belastas muskler mer än vanligt och kroppen känner av att mer muskler behövs, en regelbunden träning gör att kroppen bygger mer muskler för att klara av de tunga lyft som du gör i gymmet, fördelar med styrketräning är att du får ett starkare skelett, starkare muskler, bättre skydd för kroppen. Givetvis ska man tänka på vad man äter om man är ute efter mer och större muskler, människor som styrketränar behöver ha ett bra kost program. Styrketräning handlar om teknik och precis som andra sport och träningar måste man kunna utföra övningarna på ett korrekt sätt för att undvika skador, är du nybörjare rekommenderas att du tar kontakt med en gym instruktör och varför inte en personligt tränare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback